Η χρήση των παρακάτω περιεχομένων επιβάλλει τη ρητή αναφορά στον συγγραφέα και στο έργο του,
διαφορετικά εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

ΟΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΩ

Δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες: «Παγκωακή» και «Σταθμός» στις 18 και 20/7/2011  αντίστοιχα καθώς και στο «Βήμα της Κω» στις 26-7-2011.
          Έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια από την εφαρμογή σε ισχύ του Νόμου 3498/2006 για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού  και ενώ ακούγεται ότι ετοιμάζεται  νέο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών  πόρων της χώρας, δεν είδαμε μέχρι σήμερα να γίνεται κάτι για τις δικές μας ιαματικές πηγές.
          Ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Κως είναι το μοναδικό νησί στα Δωδεκάνησα που, χάρη στη ρηγματογενή τεκτονική και ηφαιστειότητά του, διαθέτει τριών ειδών ιαματικές μεταλλικές πηγές (θερμές, υπόθερμες και ψυχρές), για τις οποίες έγραψα αναλυτικά στο παρελθόν (Βλ. το βιβλίο μου: «Ιστορία της Νήσου Κω», Ι990, σελ.23-24 καθώς και «Τα Κωακά», τόμ. Ζ΄, 2002 σελ. 62-77) .Ο Δήμος της Κω, στην περιφέρεια του οποίου συγκεντρώνονται όλες  οι ιαματικές πηγές, οφείλει άμεσα να συμμετάσχει στο σχεδιασμό μιας συνολικής και καθολικής ανάπτυξης της εναλλακτικής μορφής τουρισμού, που είναι και παραμένει ο ιαματικός τουρισμός, όπως αυτός αναλύεται στον πιο πάνω νόμο. Μπορεί ο Δήμος να αναπτύξει πρωτοβουλίες,  με σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα ή και στα πλαίσια εφαρμογής  της κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να συμβάλει στη διασφάλιση και στον έλεγχο της συνεχούς, σταθερής και ισόρροπης αειφορίας των ιαματικών φυσικών πόρων του νησιού.
          Πόσο δύσκολο άραγε για το Δήμο της Κω θα ήταν, είτε από ίδιους πόρους είτε από χρηματοδότηση Ευρωπαϊκών ή Εθνικών προγραμμάτων, να αναλάβει το κόστος των ειδικών εγκαταστάσεων λειτουργίας και εκμετάλλευσης των  θερμομεταλλικών πηγών του Αγίου Φωκά και της Αγίας Ειρήνης (αναβλύζουν σε 2 ή 3 κοντινά στο εκκλησάκι σημεία)   με ανταποδοτικά από τους χρήστες τέλη; Αυτών των πηγών τα νερά αποδεδειγμένα θεραπεύουν ασθένειες μυϊκού και αναπνευστικού συστήματος, ηπατικές και δερματικές ασθένειες καθώς και ασθένειες αγγείων και οφθαλμών. 
             Να θυμίσω εδώ ότι πριν από πολλά χρόνια οι Ιταλοί κατάφερναν να μεταφέρουν στη θερμοπηγή της Καλλιθέας Ρόδου κάθε εβδομάδα σε γυάλινες δεξαμενές, ερμητικά κλεισμένες, το νερό της θερμοπηγής της Αγίας Ειρήνης, ενώ το νερό της θερμοπηγής του Αγίου Φωκά, που το αποκαλούσαν, μάλιστα, για προπαγανδιστικούς λόγους και «Νερό του Ιπποκράτη», αναμίγνυαν με το νερό της Καλλιθέας Ρόδου, σε αναλογία 1/3 νερού του Ιπποκράτη με 2/3 νερού της Καλλιθέας, με άριστα για την υγεία των εκεί λουομένων αποτελέσματα. Αν αυτό επιχειρείτο με επιτυχία στα μέσα περίπου του περασμένου αιώνα, σκεφθείτε με τη σημερινή τεχνογνωσία τι μπορούμε να κατορθώσουμε.
          Παράλληλα μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί και η ποσιθεραπεία με το σιδηρούχο οξυανθρακικό νερό της πηγής του Κοκκινόνερου, που είναι κατάλληλο, όπως μας πληροφορούν οι ειδήμονες, τόσο για την τόνωση του μυϊκού συστήματος του εντερικού σωλήνα όσο και για τη διευκόλυνση των απορροφήσεων των τροφών, ενώ θεραπεύει ακόμη και αδενοπάθειες μικρών κυρίως παιδιών. Η άντληση και χρήση επίσης του λασπώδους μεταλλικού νερού των Βολκάνων (Βόρκα), που βρίσκεται πολύ κοντά στην πηγή του Κοκκινόνερου  και ενδείκνυται για τη θεραπεία χρόνιων δερματοπαθειών και άλλων παθήσεων, μπορεί να τύχει σύγχρονης και κατάλληλης εκμετάλλευσης σε ειδικές προς τούτο εγκαταστάσεις (πηλοθεραπεία).
          Ας μη ξεχνούμε ότι οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αναζωογόνησης και ευεξίας, τα λεγόμενα “spa,”μαζί με την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων  αποτελούν σήμερα ένα από τα ταχύτατα αναπτυσσόμενα τμήματα της τουριστικής βιομηχανίας. Προσφέρονται όλο το χρόνο και γνωρίζουν διεθνώς μια άνθηση, αφού προσελκύουν όχι μόνο ηλικιωμένους πάσχοντες, αλλά και τουρίστες υψηλών εισοδημάτων. Ήδη πάνω από 20 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη επισκέπτονται κέντρα  spa και διανυκτερεύουν κατά μέσο όρο 6 βράδια  κατ’ άτομο και ανά επίσκεψη, ενώ 4 στους 10 Ευρωπαίους που επισκέπτονται τα περισσότερα κέντρα ευεξίας είναι Γερμανοί ( Πηγή: International Spa Association).
          Γνωρίζω ότι η πρόκληση για το Δήμο μας είναι μεγάλη και τα περιθώρια -  εν μέσω οικονομικής ύφεσης - πολύ στενά. Ωστόσο μεγάλες είναι και οι προοπτικές που διανοίγονται, ώστε να καταστεί επιτέλους η Ιπποκρατική Κως πρότυπο Κέντρο Θερμαλισμού - πρότυπο Κέντρο Ιαματικών Λουτρών στα Δωδεκάνησα.  Ας το. αποτολμήσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου